Bayern Munchen, în căutarea celui de-al şaselea succes consecutiv în Champions League

 
Răzvan
14 martie 2018

Cele mai importante statistici înainte de meciul dintre Bayern Munchen şi Beşiktaş, contând pentru manşa retur a optimilor de finală Champions LeagueBayern Munchen - Beşiktaş 5-0
Bayern Munchen - Beşiktaş 5-0

Faza optimilor de finală din UEFA Champions League mai programează doar două meciuri, însă unul singur cu o miză importantă în ceea ce priveşte soarta calificării. Dacă Chelsea mai spera încă să poată obţine prezenţa în următoarea fază, la capătul manşei retur cu Barcelona, Bayern Munchen are deja asigurat un loc printre cele mai bune opt echipe ale Europei graţie succesului categoric înregistrat în primul meci cu Beşiktaş, scor 5-0 pe terenul grupării bavareze. Campioana Germaniei se va deplasa acum pe stadionul Vodafone pentru o partidă care foarte probabil va reprezenta o simplă formalitate, în aşteptarea aflării numelui adversarului din sferturi, când bavarezii vor avea în mod cert o sarcină mult mai dificilă.

Liderul din clasamentul Bundesliga nu se va putea baza pe portarul Manuel Neuer, aflat încă în recuperare după o gravă accidentare. Corentin Tolisso, Kingsley Coman şi Arjen Robben nu vor fi la rândul lor indisponibili, de asemenea ca urmare a unor probleme medicale, însă avantajul liniştitor din tur îi va permite antrenorului să Jupp Heynckes să evolueze inclusiv cu o serie de jucători mai puţin utilizaţi de-a lungul sezonului.

În aşteptarea meciului programat a se disputa în această seară la Istanbul, iată câteva dintre cele mai interesante date şi statistici referitoare la parcursul celor două echipe în UEFA Champions League:

  • Bayern Munchen, care are un avantaj de cinci goluri din manşa tur, a ajuns în faza semifinalelor în şase din ultimele opt ediţii de UEFA Champions League, iar gruparea bavareză este foare aproape de a obţine calificarea în sferturile de finală ale competiţiei pentru a şaptea oară consecutiv.
  • Bayern Munchen s-a impus în fiecare dintre ultimele cinci meciuri disputate în UEFA Champions League, ceea ce reprezintă cea mai lungă serie actuală; după eşecul suferit pe terenul celor de la Paris Saint-Germain, au urmat două victorii cu Celtic, urmate de succesele cu Anderlecht, Paris Saint-Germain şi Beşiktaş.
  • totuşi, campioana Germaniei s-a impus doar într-o partidă din ultimele zece disputate pe teren străin în fazele eliminatorii ale competiţiei; succesul a fost consemnat în stagiunea anterioară, scor 5-1 cu Arsenal.
  • Besiktas a devenit echipa cu cel mai mic număr de marcatori în actuala ediţie de UEFA Champions League, trei, după ce clubul l-a vândut pe Cenk Tosun la Everton.
  • de partea cealaltă, Bayern Munchen are foarte rar probleme în ceea ce priveşte randamentul din punct de vedere ofensiv: atacantul polonez Robert Lewandowski este unul dintre principalii responsabili de acest aspect, cu 14 goluri marcate în ultimele 16 apariţii de Champions League.
  • Robert Lewandowski are de asemenea obiceiul de a marca în fazele eliminatorii ale competiţiei: doar Cristiano Ronaldo (56), Lionel Messi (38) şi colegul său din echipa lui Bayern, Thomas Muller, (21) au înscris mai mult.