Filippo Inzaghi prefaţează sezonul de Champions League în cadrul unui interviu pentru Gazzetta dello Sport

 
Răzvan
13 septembrie 2016

Filippo Inzaghi a discutat în cadrul unui amplu interviu acordat pentru cotidianul Gazzetta dello Sport despre noua ediţie de UEFA Champions League.Filippo Inzaghi
Filippo Inzaghi

După experienţa nefericită de pe banca tehnică a celor de la AC Milan, Filippo Inzaghi a preluat pe Venezia, echipă pe care îşi propune să o readucă în liga secundă a campionatului italian. Între timp fostul mare atacant al lui Juventus, AC Milan şi al echipei naţionale a Italiei a discutat în cadrul unui amplu interviu acordat pentru cotidianul Gazzetta dello Sport despre noua ediţie de UEFA Champions League, trofeu pe care l-a câştigat de două ori, cu aproape 50 de goluri marcate în 81 de meciuri:

Astăzi începe un nou sezon de Champions League. Din instinct, ‘alla Inzaghi’, care crezi că va fi finala?
Filippo Inzaghi: „Bayern – Juventus, este finala pe care eu mi-o doresc şi este una posibilă. Nemţii au o echipă extrem de puternică, iar Carlo Ancelotti este un antrenor excepţional, faţă de care am rămas foarte apropiat. Pentru Juve, în schimb, a venit momentul cel mai bun pentru a câştiga acest trofeu.”

O părere referitoare la liniile de atac ale primelor şase echipe favorite la câştigarea Champions League, în ordine alfabetică. Să începem cu Barcelona.
„Un trident incredibil, iar de această dată s-au acoperit inclusiv prin aducerea unui atacant precum Alcacer. Dacă au la dispoziţie spaţii de manevră devine aproape imposibil pentru oricine, deoarece Messi, Suarez şi Neymar sunt de neoprit. Prin urmare trebuie blocaţi prin aglomerarea jocului şi limitarea spaţiului dintre linii.”

Bayern.
„Din punctul meu de vedere este o echipă completă. Mă entuziasmează jocul lor de pe benzi şi capacitatea de a diversifica stilul de joc la nevoie. Lewandowski este printre cei mai buni atacanţi din lume, Muller ştie întotdeauna unde să se poziţioneze, Douglas Costa impresionează prin uşurinţa cu care îşi depăşeşte adversarii.”

Juventus.
„Se poate baza pe trei atacanţi extraordinari, deoarece eu consider că alături de Higuain şi Dybala inclusiv Mandzukic este un jucător care va fi foarte important. Conducerea a făcut foarte bine că l-a vândut pe Pogba: a întărit compartimentul ofensiv prin aducerea lui Higuain, linia de mijloc prin Pjanic si apararea cu Benatia, care este un jucător foarte bun. Problema lui Juventus este una singură: de data aceasta trebuie să câştige, astfel că în mod inevitabil presiunea se va simţi mai puternic.”

Manchester City.
„Derby-ul contra lui United m-a impresionat. Au făcut o primă repriză nebună, aproape perfectă. Guardiola merită cu adevărat felicitări, s-au văzut clar ideile sale de joc şi viziunea sa în maniera de exprimare a echipei. Secretul stă în mişcările jucătorilor fără minge, care sunt atât de bine organizate încât poate să folosească în centrul liniei de mijloc jucători precum De Bruyne şi Silva. Iar Aguero reprezintă întotdeauna o garanţie.”

Paris St.Germain.
„Plecarea lui Ibrahimovic se simte deja, dar mă aştept ca un atacant precum Cavani să revină în forma sa obişnuită şi să facă din nou diferenţa, cu atât mai mult având în vedere faptul că va avea foarte multe mingi utile de la jucători ca Lucas sau Di Maria.”

Real Madrid.
„Morata va reprezenta un plus, un jucător care le lipsea celor de la Real, anume fotbalistul care poate să vină de pe bancă şi să decidă meciul. Va fi o rezervă de o calitate excepţională într-un atac care este deja foarte puternic prin prezenţa lui Bale, Benzema şi Ronaldo.”

De ce ar putea fi anul lui Juve?
„Deoarece trofeul Champions League se câştigă la nivel de grup, printr-o echipă care este puternică în toate compartimentele. Acum Juventus are un atac care ar trebui să preocupe orice adversar şi în acelaşi timp are în continuare la dispoziţie o defensivă excepţională, care a stat la baza succeselor din ultimii ani în Italia. Sensul cedării lui Pogba a însemnat posibilitatea de a completa în totalitate lotul. Acum Juve este pregătită.”

Ce echipă ar putea fi surpriza noii ediţii de Champions League?
„Mai degrabă aş numi o confirmare: Atletico Madrid a lui Simeone. O surpriză frumoasă, în schimb ar putea să fie Napoli: a pierdut un jucător extraordinar precum Higuain, dar şi-a întărit lotul prin multe alte alternative solide. Milik este un jucător foarte interesant, are miscări letale în careu. Callejon munceşte mult şi este extrem de eficient în joc, iar Mertens şi Insigne aduc fantezie şi doza necesară de imprevizibil.”

Procentual, cât de mult consideri că influenţează următoarele aspecte asupra victoriei în Champions League: norocul, campionii, tactica?
„În proporţie de 50% este contribuţia jucătorilor de top, a campionilor: execuţiile unor jucători fuoriclasse sunt determinante. 30% tactica: şi antrenorii pot să facă diferenţa. 20% norocul şi aici mă refer la şansa în momentul tragerii la sorţi, la greşelile de arbitraj sau la alte evenimente întâmplătoare care pot să decidă un meci.”

Tu când vei debuta ca antrenor în Champions League?
„Vom vedea. Eu sper să fac precum Ancelotti şi Zidane: să câştig trofeul atat ca jucător, cât şi ca antrenor. Dar pentru moment nu mă gândesc la acest lucru, sunt fericit că am urmat această cale şi am posibilitatea să antrenez aici, cu mulţi tineri de perspectivă şi o conducere care este încrezătoare în ceea ce priveşte viitorul. Pentru mine faptul că antrenez pe Venezia este ca şi cum aş antrena pe Barcelona.”