Interviu Claudio Bravo, înainte de Barcelona – Manchester City: „Aștept un meci grozav!”

 
David Petre
5 octombrie 2016

După doar câteva săptămâni la Manchester City, Claudio Bravo se întoarce pe Camp Nou ca adversar al echipei FC Barcelona în grupele Champions League.Claudio Bravo, Manchester City
Claudio Bravo, Manchester City

Când Pep Guardiola l-a adus pe Claudio Bravo la Manchester City de la Barcelona, a fost clar ca decizia de a-l înlocui pe Joe Hart cu căpitanul naționalei statului Chile s-a datorat în mare măsura abilității goalkeeperului de 33 de ani de a controla balonul cu piciorul. După doar două meciuri pentru noua sa echipă în UEFA Champions League, Claudio Bravo se întoarce pe Camp Nou în postura de adversar al Barcelonei, prilej pentru reporterii UEFA să îi pună câteva întrebări despre tehnica sa fotbalistică și provocarea de a-i înfrunta pe Messi, Neymar și Suarez.

Care sunt concluziile după primele săptămâni petrecute la Manchester?
Sunt multe de spus. În primul faptul că am fost primit foarte bine și toată lumea face tot posibilul să mă facă să mă simt ca acasă și să mă adaptez cât mai rapid într-o nouă țară, cu un nou sistem. Apoi este faptul că Manchester City este cu adevărat un club mare, lucru pe care îl simți când iei contact cu stadionul, dar și când realizezi câți fani are această echipă peste hotare.

În ceea ce privește fotbalul, sunt bucuros că am avut un început pozitiv de sezon, cu un joc colectiv bun în care fiecare înțelege maniera de a juca a colegilor. Multe echipe încearcă deja să copieze stilul nostru, chiar dacă abia am început și noi de puțin timp să jucăm așa, ceea ce înseamnă că staff-ul tehnic face o treabă grozavă și că jucătorii s-au adaptat repede și bine în a pune în practică indicațiile primite de pe bancă. Acesta este lucrul care mă bucură cel mai mult de la venirea aici.

Ca portar, abilitatea ta de a juca cu piciorul este bine cunoscută. Cum comentezi tu acest aspect?
Cred că vine din copilărie. Întotdeauna am lovit bine mingea cu piciorul și îmi plăcea să alternez pozițiile pe teren, de la portar până la atacant și invers. La vârsta de zece ani am decis să mă axez pe postul de portar, dar nu mi-am pierdut nici abilitățile „ofensive”. Dimpotrivă, am încercat să îmi îmbunătățesc jocul cu mingea, fiindcă nu este un skill comun portarilor. În ziua de azi nu e ușor să fii portar, fiindcă jocul a evoluat și ai mult mai multe responsabilități decât să nu iei gol.

Te emoționează perspectiva întoarcerii pe Camp Nou ca adversar al Barcelonei?
Da, bineînțeles. La fel ca atunci când am jucat împotriva lui Real Sociedad cu Barcelona, este un lucru special și sute de gânduri îți năpădesc mintea. Va fi ceva special și sper că jocul va merge în direcția dorită de noi.

Ai văzut îndeaproape la antrenamente, zi de zi, ce pot face jucători ca Messi, Neymar și Suarez. Ce înseamnă pentru un portar să te antrenezi cu ei?
Este ceva fantastic. Dincolo de faptul că sunt jucători fenomenali, sunt băieți de treabă și ai întotdeauna ceva de învățat de la ei. Mai ales ca portar, ai o oportunitate uriașă să înveți și să te dezvolți. Am jucat deja împotriva lor și este foarte greu să îi ai ca adversari. Acum vom fi din nou în tabere opuse, dar am doar gânduri frumoase la adresa lor fiindcă am împărțit multe momente frumoase ca și coechipieri. Mă aștept la o primire bună și la un meci grozav.

Este un coșmar pentru un portar ca acești jucători să șuteze la poartă?
Nu, nu cred asta. Niciodată nu am văzut un adversar ca fiind un coșmar, ci chiar invers. Este o provocare și îți dorești să ai în față oameni de acest calibru fiindcă cu acest gen de oameni ies meciuri mari pe teren. Acestea sunt partidele care te motivează. În loc să fie meciuri de care te temi, privești totul ca pe o provocare, iar fiecare experiență de face să devii tot mai bun.