Interviu Unai Emery: „Metoda mea de a construi o echipă câştigătoare”

 
David Petre
9 septembrie 2016

Într-un interviu acordat UEFA, Unai Emery vorbește despre preluarea echipei Paris Saint-Germain, adaptarea într-un oraș nou și propria competitivitate.Unai Emery, Paris Saint-Germain
Unai Emery, Paris Saint-Germain

UEFA.com: De ce ai ales Parisul?
Unai Emery: Pentru că e o provocare să schimbi o echipă bună precum Sevilla cu alta de calibru, cum este PSG. Fiecare are avantaje şi dezavantaje, dar PSG îmi oferă posibilitatea să ies din propria zonă de confort. Deşi pretenţiile erau foarte mari la Sevilla şi aveam toate atuurile necesare să îmi continui acolo progresul, la PSG este un alt gen de provocare. Munca în sine este aceeaşi, dar în primul rând trebuie să depăşesc bariera lingvistică şi apoi să găsesc noi modalităţi de a comunica cu un alt grup de jucători. M-am bucurat de succes în trecut, dar acum provocarea este să obţin acest lucru şi aici.

Cum te adaptezi într-un oraş nou?
Unai Emery: Cred că adaptarea este foarte importantă. Când lucrurile de zi cu zi intră într-un anumit gen de rutină, atunci poţi spune că ai început să te adaptezi. De exemplu să găseşti o cafenea în care să te simţi ca acasă atunci când mergi să bei o cafea, să mergi la o cola şi să te simţi confortabil, să ai o casă primitoare, să cunoşti drumurile spre terenul de atrenament, acesta este procesul. Şi apoi este munca în sine. Să cunoşti jucătorii, stafful tehnic şi oamenii din jurul echipei sunt elemente esenţiale în procesul de adaptare, dar trebuie să se producă rapid fiindcă la acest nivel rezultatele sunt aşteptate imediat. Totuşi, anumite aspecte nu pot fi grăbite.

Sunt foarte mulţumit de modul în care a decurs acest proces până acum. După ce am cunoscut jucătorii, nivelul de comunicare şi sentimentul general sunt la un nivel bun. Acum trebuie să merg mai departe, să înţeleg cum gândeşte şi ce simte fiecare jucător şi să construiesc echipa în jurul acestor elemente.

Care au fost primele impresii despre lot?
Unai Emery: Sunt jucători care au câştigat multe trofee şi care s-au dezvoltat într-un spirit de învingător. Am ajuns la un club unde se doreşte continuarea şirului de succese şi atingerea nivelului următor. Aceasta este provocarea şi este una dificilă. Nivelul aşteptărilor este foarte ridicat când ai un astfel de grup de jucători. Sunt întrebat cum fac faţă presiunii după pierderea unui meci, dar nu mă preocupă presiunea, ci obiectivele şi aşteptările. Aici toată lumea aşteaptă doar victorii, iar jucătorii sunt conştienţi de acest lucru. Nu este un lucru uşor, ci necesită un mare consum mental din partea mea, a jucătorilor şi a celor de la club.

Făcând abstracţie de clubul la care eşti acum, care crezi că sunt, la modul general, diferenţele dintre fotbalul spaniol şi cel francez?
Unai Emery: Fotbalul francez este acum dominat de PSG. Primul meu gând când am ajuns aici a fost că trebuie să câştigăm campionatul. Nu îi iau în seamnă pe cei care spun că titlul în Ligue 1 este uşor de atins, fiindcă dacă am crede că ete uşor să faci asta atunci dezamăgirea ar fi mult mai mare dacă obiectivul ar fi ratat. Deja ştim la ce să ne aşteptăm. Am început campionatul cu două victorii (două meciuri grele dar pe care le-am câştigat), apoi am jucat cu Monaco, echipă care ne aşteptăm să fie un rival în lupta pentru titlu. Au jucat foarte bine şi ne-au bătut. Aceasta este realitaeta şi de aici trebuie să pornim. Campionatul trebuie să fie primul obiectiv, fiindcă el dă credibilitate echipei. Iar dacă vom avea adversari demni în lupta pentru titlu, acesta lucru ne va menţine competitivi şi ne va da un plus de forţă şi valoare şi în celelalte competiţii în care suntem angrenaţi. Este şi cazul Champions League, care este o competiţie foarte importantă pentru club.

Când cei de la PSG te-au curtat ţi-au spus că echipa are un anumit stil pe care trebuie să îl respecţi sau te-au lăsat pe tine – un fantastic câştigător de trofee – să impui fotbalul care crezi că este cel mai potrivit?
Unai Emery: Modul în care m-aş autodefini ar fi este că vrea să fiu competitiv. Îmi doresc ca echipele mele să fie competitive. Ce înseamnă asta? Să joci ce este cel mai potrivit pentru a-ţi apropia victoria. Este un proces continuu de învăţare pentru jucători, fiindcă a câştiga implică descoperirea a noi moduri în care să evoluăm. În plus, sunt conştient că de la această echipă se aşteaptă să câştige jucând bine. Ce înseamnă asta? Pentru mine înseamnă să fii competitiv. De asemenea, înseamnă ca fanii să fie la unison cu echipa din punct de vedere emoţional. În fotbal acest lucru se întâmplă de obicei când marchezi multe goluri, dar şi dacă eşti competitiv. A marca multe goluri nu ajută prea mult dacă şi primeşti multe goluri. Identitatea pe care ne-o dorim este să fim o echipă care nu doar câştigă, dar care îşi face fanii mândri de joc şi de performanţe. Vrem să fim o echipă atât înăuntrul, dar şi în afara gazonului.

Dacă ar fi să lăsăm deoparte antrenorul şi să întrebăm omul Unai Emery: cum ar fi să câştigi Champions League după ce ai câştigat Europa League? Îţi permiţi să visezi astfel de lucruri când lucrezi la cel mai înalt nivel?
Unai Emery: Mie îmi place să fiu conştient. Îmi place să fiu deschis lucrurilor atractive. Cum le spun şi jucătorilor, cel mai important lucru este să îţi placă fotbalul. Apoi îţi trebuie pasiunea să faci ceea ce faci, să fii recunoscător dimineaţa, când te trezeşti, că ai şansa să faci ce îţi place şi prin asta poţi face şi mulţi oameni fericiţi. Acesta este lucrul elementar. Dincolo de asta, meseria te poate împinge spre trofee, care le oferă fanilor o satisfacţie tangibilă. Dar nu este un proces facil, pentru că şi celelalte echipe vizează aceleaşi lucruri.

Este multă muncă. Dar când eşti plin de pasiune pentru ce faci, ai şanse mai mari să găseşti formula câştigătoare. Bucuria şi împlinirea nu este însă în trofee, ci în drumul parcurs până la ele. Trebuie să ai vise şi speranţe şi le porţi în suflet, chiar dacă nu te gândeşti neapărat zi de zi la ele. Trebuie să îţi placă să te antrenezi bine, să îţi placă să marchezi la antrenament, să îţi placă să îţi îmbunătăţeşti capacitatea fizică şi să fii competitiv cu adversarii.

Mai este şi competiţia cu tine însuţi şi cu colegii de echipă, care te ajută să devii mai bun. Apoi dai peste adversari şi îţi propui să câştigi fiecare meci. Când reuşeşti să îţi depăşeşti limitele, satisfacţia este fenomenală. Acestea sunt visele şi speranţele mele.