Juve, primul eşec la debutul în grupe: ediţiile precedente şi modul în care s-au încheiat

 
Răzvan
14 septembrie 2017

La precedentele 17 participări în faza grupelor UEFA Champions League, campioana Italiei Juventus nu suferise nicio înfrângere în primul meciMiralem Pjanic, Gonzalo Higuain (Juventus)
Miralem Pjanic, Gonzalo Higuain (Juventus)

Înfrângerea suferită de Juventus pe stadionul Camp Nou poate fi justificată prin diferite aspecte, de la forţa Barcelonei la numeroasele absenţe din tabăra lui Max Allegri, trecând printr-un moment mai puţin optim în ceea ce priveşte condiţia fizică şi adaptarea jucătorilor veniţi în această vară. Însă în acelaşi timp eşecul este unul semnificativ din multe puncte de vedere, precum impresia negativă creată inevitabil de rezultatul final, o a doua repriză dezamăgitoare, sau faptul că Juventus nu pierduseră niciodată meciul de debut în faza grupelor UEFA Champions League până în acest sezon. La cea de-a 18-a participare în cea mai importantă competiţie europeană, campioana Italiei pune capăt seriei de invincibilitate în ceea ce priveşte prima apariţie din compeţitie, după ce la precedentele 17 debuturi în campania europeană (din faza grupelor) Juve înregistrase zece victorii şi şapte rezultate de egalitate. În continuare deznodamântul parcursului din Champions League al lui Juventus la fiecare dintre cele 17 participari anterioare:

Cele 10 victorii la debutul în faza grupelor UEFA Champions League:

95/96 – Juventus câştigă trofeul graţie succesului în finala de la Roma cu Ajax (5-3 după loviturile de departajare). Primul meci din faza grupelor a fost câştigat de gruparea torineză cu scorul de 3-1 pe terenul celor de la Borussia Dortmund (din grupă au mai făcut parte Steaua Bucureşti şi Glasgow Rangers).

96/97 – Juventus învinsă în finală de Borussia Dortmund cu 3-1. Prima partidă din grupă a fost reprezentată de succesul la limită, scor 1-0 cu Manchester United (din grupă au mai făcut parte Rapid Viena şi Fenerbahce).

97/98 – Juventus învinsă cu 1-0 în finală de către Real Madrid. Victoria 5-1 cu Feyenoord a consemnat debutul lui Juve într-o grupă din care au mai făcut parte Kosice şi Manchester United.

01/02 – Juventus eliminată în faza grupelor, unde a evoluat alături de Bayer Leverkusen, Arsenal şi Deportivo, deşi s-a impus in primul meci (4-0 pe teren propriu cu Bayer).

03/04 – Juventus eliminată în optimi de către Deportivo (la capătul a două înfrangeri cu scorul de 1-0, atât pe teren propriu cât şi în deplasare). Prima partidă jucată în grupă a fost un succes 2-1 pe propria arenă cu Galatasaray (din grupă au mai făcut parte Real Sociedad şi Olympiacos).

04/05 – Juventus învinsă de Liverpool în sferturile de finală (înfrângere cu 2-1 pe teren străin în tur şi remiză, scor 0-0 la Torino). 1-0 cu Ajax în primul meci, într-o grupă alături de Bayern Munchen şi Maccabi Tel Aviv.

05/06 – Juventus eliminată în sferturi de către Arsenal (0-0 în returul de la Torino după eşecul 0-2 suferit la Londra). 2-0 pe terenul lui Bruges a fost prima apariţie din faza grupelor (alături de Bayern Munchen şi Rapid Viena).

08/09 – Juventus eliminată în optimi de către Chelsea (2-2 la Torino dupa eşecul la limită, scor 1-0 de la Londra. Victoria cu 1-0 contra celor de la Zenit a reprezentat prima partidă într-o grupă din care au mai făcut parte Real Madrid şi Bate Borisov.

14/15 – Finală pierdută cu scorul de 3-1 la Berlin în faţa celor de la Barcelona. Victorie cu 2-0 contra lui Malmo la debutul in faza grupelor (alături de Olympiacos şi Atletico Madrid)

15/16 – Juve eliminată de către Bayern (înfrângere cu 4-2 la capătul prelungirilor în meciul de la Munchen după 2-2 la Torino). Torinezii s-au impus cu 2-1 pe terenul lui Manchester City în primul meci din grupă şi au evoluat în compania celor de la Sevilla, respectiv Borussia Monchengladbach.

 

Cele 7 remize:

98/99 – Juventus eliminată în semifinale de Manchester United (1-1 în turul de la Manchester şi 3-2 la Torino în manşa retur). 2-2 pe teren propriu cu Galatasaray la debut ( în grupă au mai evoluat Athletic Bilbao şi Rosenborg).

00/01 – Juventus eliminată încă din faza grupelor (Hamburg, Panathinaikos şi Deportivo La Coruna au fost adversarii). Prima partidă a fost o remiză spectaculoasă, scor 4-4 la Hamburg.

02/03 – Juventus învinsă în finală, scor 3-2 de AC Milan după loviturile de departajare. 2-2 pe terenul celor de la Deportivo La Coruna în primul meci (Manchester United şi FC Basel au fost ceilalţi doi adversari din grupă).

09/10 – Juve eliminată încă din faza grupelor, unde a evoluat alături de Bayern Munchen, Maccabi Haifa şi Bordeaux. 1-1 pe propria arenă cu Bordeaux la debut.

12/13 – Gruparea torineză a fost eliminată în sferturi de Bayern (dublă înfrângere cu scorul de 2-0, atât la Munchen, cat şi la Torino). În primul meci din faza grupelor Juve a înfruntat în deplasare pe Chelsea şi a încheiat la egalitate, scor 2-2.

13/14 – Juve eliminată încă din faza grupelor (Galatsaray, Real Madrid şi Copenhaga au fost adversarii din grupă). 1-1 la Copenhaga în prima partidă.

16/17 – Campioana Italiei a fost învinsă în finala de la Cardiff, unde Real Madrid s-a impus cu 4-1. Rezultatul de egalitate de pe teren propriu, scor 0-0, a deschis drumul în grupa din care au mai evoluat Lyon şi Dinamo Zagreb.