Planul de distribuire a banilor în Champions League 2016-17

 
David Petre
9 septembrie 2016

Modul în care UEFA va împărţi echipelor participante în Champions League banii generaţi în ediţia 2016-2017Trofeul UEFA Champions League
Trofeul UEFA Champions League

O sumă totală de 1.3 miliarde € va fi alocată în sezonul 2016-2017 cluburilor participante în UEFA Champions League şi Supercupa Europei.

Pentru faza grupelor UEFA Champions League, banii vor fi împărţiţi într-o proporţie de 60:40 în venituri fixe şi venituri variabile (market pool). Suma fixă care va fi împărţită cluburilor participante în faza grupelor este de 761.9 milioane euro, iar market pool-ul se ridică la valoarea de 507 milioane.

Repartizarea veniturilor fixe

Pentru simpla participare în faza grupelor UEFA Champions League în sezonul 2016-2017, fiecare echipă va fi recompensată din veniturile fixe cu 12.7 milioane euro. O victorie în faza grupelor aduce un venit suplimentar de 1.5 milioane euro, în timp ce o remiză va fi recompensată cu 0.5 milioane. Jumătăţile de milion rămase în urma remizelor vor fi însumate şi repartizate tuturor echipelor participante, proporţional cu numărul de victorii înregistrate.

Calificarea în fazele eliminatorii va aduce cluburilor venituri suplimentare, după cum urmează: 6 milioane euro pentru participarea în optimile de finală, 6.5 milioane euro pentru sferturi, 7.5 milioane euro pentru prezenţa în semifinale.

Câştigătoarea Champions League 2016-2017 va primi în plus 15.5 milioane euro, iar finalista va fi recompensată cu 11 milioane.

57.2 milioane euro din veniturile fixe este suma maximă pe care o poate încasa un club în Champions League 2016-2017, exceptând eventualele venituri generate de participarea în preliminariile competiţiei.

Repartizarea veniturilor variabile (market pool)

Jumătate din cele 507 milioane euro ce reprezintă veniturile variabile pentru Champions League 2016-2017 vor fi împărţite în funcţie de poziţia ocupată de club în precenta ediţie a competiţiei interne.

Pentru ţările care trimit patru echipe în faza grupelor, veniturile vor fi împărţite astfel: campioana 40%, echipa de pe locul 2 30%, echipa de pe locul 3 20%, echipa de pe locul 4 10%.

Pentru ţările care trimit trei echipe în faza grupelor, veniturile vor fi împărţite astfel: campioana 45%, echipa de pe locul 2 35%, echipa de pe locul 3 15%.

Pentru ţările care trimit două echipe în faza grupelor, veniturile vor fi împărţite astfel: campioana 55%, echipa de pe locul 2 45%.

Clubul FC Sevilla, care va evolua în grupele Champions League din postura de câştigătoare Europa League dar care a terminat campionatul intern în afara locurilor direct eligibile (locurile 1-4) nu va încasa bani din prima jumătate a market pool-ului.

Clubul Real Madrid, care a câştigat ediţia anterioară Champions League dar a şi terminat campionatul intern pe o poziţie eligilibă (locul 2) va primi bani în concordanţă cu poziţia primită (în cazul de faţă 35, întrucât Spania trimite 3 echipe în Champions League din competiţia internă după ce echipa Villarreal a fost eliminată în playoff).

Cealaltă jumătate a veniturilor din market pool vor fi împărţite la finalul competiţiei proporţional cu numărul de meciuri jucate de fiecare echipă.